Sertifisert Cat Friendly Clinic
Vi på Vestby dyreklinikk vet at klinikkbesøk kan være stressende for katter – vi ønsker derfor å tilby et behagelig og trygt besøk hos oss, både for katt og eier.
Cat Friendly Clinic er en internasjonal kvalitetssikring av dyreklinikker utviklet av ISFM – International Society of Feline Medicine. CFC-akkrediteringen har tre nivå: bronse, sølv og gull. Alle sertifiserte klinikker må oppfylle en rekke minimumskrav (bronse), men det stilles strenge krav for å bli godkjent på sølv og gull-nivå.
Vestby dyreklinikk er stolt av å være en akkredidert Cat Friendly Clinic (CFC) – ved nest høyeste standard: sølvnivå. Vestby dyreklinikk er den eneste smådyrklinikken i Follo som er godkjent på sølvnivå. Grunnen til at vi ikke er godkjent på gullnivå er at vi ikke tilbyr døgnvakt og hospitalisering om natten.
Denne sertifiseringen betyr at klinikken skal ha økt kunnskap om kattens helse, sykdommer og adferd. Klinikken skal tilrettelegge for at kattens besøk hos oss skal være så trygt som mulig. For å oppnå en slik sertifisering må vi dokumentere en lang rekke krav og retningslinjer til blant annet klinikkens lokaler, avansert medisinsk utstyr og prosedyrer, samt ha et høyt faglig nivå med grundig kursing av de ansatte innen kattemedisin. De ansatte på en Cat Friendly Clinic skal være kurset i skånsom håndtering og undersøkelse av katt for å minimere stress.
Hva betyr det at vi er «Cat Friendly Clinic»?
På Vestby dyreklinikk kan du være trygg på at du kommer til en kattevennlig klinikk hvor de ansatte tar ekstra godt vare på kattepasientene. Vi vet at katter har spesielle behov og reagerer ulikt på både transporten og undersøkelser. Det er veldig viktig for oss å tilrettelegge for en rolig og trygg undersøkelse for at det skal bli mindre stress for din katt. Vi kan komme med gode råd og veiledning for riktig transport til og fra klinikken, samt råd om medisinering og stell hjemme.
Du kan lese mer om hvilke kriterier som stilles for å få sertifiseringen Cat Friendly Clinic her: https://catfriendlyclinic.org/cat-owners/what-you-should-be-looking-for/
Før besøket
Vi anbefaler at katten transporteres i et sikkert bur med avtagbart tak. Når dere kommer hit kan vi løfte av taket og undersøke katten i buret, det skaper et tryggere miljø for katten.
For at katten skal bli trygg i buret kan man ha det stående fremme hjemme så katten venner seg til buret. Det finnes spesielle feromon-preparater med beroligende effekt på katt (Feliway). Spray gjerne på buret og teppet før transport. Det kan også være lurt på venne katten til transport og bilkjøring så det blir mindre dramatisk når dere må reise til oss.
Beroligende før veterinærbesøket
Hvis din katt blir veldig stresset av å reise til klinikken kan den få en beroligende og angstdempende medisin. Effekten varierer fra katt til katt. Ta kontakt med klinikken hvis du tenker at katten din trenger dette.
Under besøket
Vårt venterom har en egen avdeling for katt som er delvis adskilt fra venteområdet for hund. Her finnes det hyller til å sette katteburet på, siden katter helst liker å sitte på et nivå høyere opp. Vi tilbyr også tepper til å legge over buret mens du venter for å skåne katten for alle inntrykk.
Vi har eget konsultasjonsrom for katt – her er det ingen hunder som slipper inn. I dette rommet er det feromon-adapter som avgir duft som virker beroligende for katt (Feliway). Det er også vinduskarm og benk som katten kan hoppe opp på, samt godbiter for de som har lyst på det. Noen eiere foretrekker å booke time på kveldstid da det ofte er roligere på klinikken og færre pasienter.
Alle våre veterinærer har ekstra kurs og utdanning innen kattens helse og sykdommer – men spør gjerne etter fast veterinær hvis dere ønsker å komme til den samme dyrlegen hver gang.
Ønsker dere time hos dyrepleier for råd om stell og adferd hos katt kan dere booke time hos vår «cat advocate» Inger Margrethe Løveid.
Katteoppstalling for hospitaliserte katter
Noen ganger må katten legges inn for videre utredning eller behandling. Vi har egen oppstalling for katt som skjermes fra resten av klinikken med dør. Her har hver katt sitt eget bur med dokasse, mat og vannskål. Burene har gitterdører så katten kan følge med på omgivelsene, og vi ansatte kan følge med på kattene kontinuerlig. Vi pleier å sette inn en liten kasse med hull i som er populære blant kattene for å gjemme seg.
Etter besøket
Når katten kommer hjem igjen kan det være lurt å holde den adskilt fra andre dyr i huset det første døgnet, eller i hvert fall holde øye med katten. Den syke katten lukter kanskje litt annerledes og oppfører seg annerledes etter besøket hos oss, noe som gjør at andre katter og hunder i huset kan reagere negativt mot katten. Hvis katten har vært bedøvet må den få være i fred til den er helt våken. Har katten sår, er nyoperert eller er syk skal man holde barn og andre dyr unna til katten er frisk eller til den selv oppsøker kontakt.
Hvis katten skal bytte fôr kan det være lurt å gjøre det i løpet av en uke med gradvis overgang til det nye fôret (hvis ikke veterinæren har gitt en annen anbefaling). Boksemat får bedre smak hvis den varmes litt (frigjør mer smak).
Ved medisinering av katt kan man som oftest blande tabletten med litt mat, mens andre ganger skal medisinen gis rett i munnen – våre veterinærer og dyrepleiere vil gi tydelig beskjed om hva som gjelder for din katt. Gi gjerne litt vann i munnen med en sprøyte etter dere har gitt medisin, så katten lettere svelger medisinen. Det finnes også spesielle tablettgivere som gjør medisinering enklere. Se gjerne www.fabcats.org for mer informasjon På denne nettsiden http://www.icatcare.org/advice finnes det mange gode tips og bra instruksjonsfilmer for ulike situasjoner med din katt.
Ønsker du å lære mer om Cat Friendly Clinic? Klikk gjerne her: https://catfriendlyclinic.org/
MED EKSTRA FOKUS PÅ KATTENS HELSE.
Følgende utsagn å reflektere over.
«Katten min har blitt mer doven. Den sover mye mer enn den pleier.»
Høres det kjent ut? Når katten sover (mer enn den pleier), så KAN det være fordi den har smerter. Det kan selvfølgelig også være fordi den har vært ute på tokt hele natten, men da sover den bare dagen etter.
Hvis du ser en endring i sovemønsteret til katten din, bør du alltid være ekstra oppmerksom.
Artrose som gir sterke smerter, er en oversett sykdom hos katter. Ettersom katter er noen tøffinger, så kan det være vanskelig å oppdage når de har smerter.
Hvis du mistenker at katten din sover mer enn vanlig, så kan du prøve å skrive ned søvnmønsteret dens. Da får du raskt en idé om det bare er noe du tror eller om den faktisk sover mer.