Stillerom
Når du må ta farvel med kjæledyret ditt…
Vi vet at når dyret ditt skal på sin siste reise, er det trist for dere som skal bli igjen. Vi ønsker og gi dere en så fin og rolig avslutning som mulig. Vi har et eget stillerom som brukes, der dere kan ta den tiden dere trenger vi har bakdør dere kan gå ut om det er ønskelig.
I tillegg tilbyr vi poteavtrykk som dere kan få med hjem som et minne om det er noe dere ønsker, gi oss beskjed så lager vi det for dere.
Å ta farvel med kjæledyret er noe de fleste gruer seg til. Vi ønsker derfor å forberede deg og dine på hva som skjer under avlivingen og om hva som skjer med dyret etterpå. På den måten ønsker vi å skape trygghet og visshet for deg som dyreier.
Det første som vil skje er at dyret får bedøvelse slik at det vil slappe av og etterhvert sovne dypt. Bedøvelsen gis med sprøyte under nakkeskinnet. Tiden det tar til dyret sovner varierer veldig fra dyr til dyr, men tar alt fra fem minutter til et kvarter. Når sprøyten er gitt er det fint om du setter deg sammen med dyret. Dyrlegen vil trekke seg litt tilbake, men være tilstede i rommet hvis dette er ønskelig. Det går som regel rolig og fint for seg ved at dyret legger seg ned og puster rolig, slik som i narkose.
Vi legger fram et mykt underlag som dyret kan legge seg på. Av og til kan dyret føle trang til å kaste opp. Dette skjer på grunn av bedøvelsesmiddelet som blir gitt. Av og til sovner dyret dårlig på bedøvelsesmiddelet, og da må det få påfyll. Dyrlegen vil vurdere om det sover tilstrekkelig dypt. Deretter vil dyret få en sprøyte med avlivingsvæske som gis via et kateter i venen på frambeinet, eller via en kanyle til et stort kar i nærheten av hjertet. Avlivingsvæsken er et narkosemiddel og er i prinsippet en overdose av sovemiddel. Dyret sovner som regel inn stille og rolig.
Tiden det tar fra sprøyten gis til dyret sovner inn varierer også veldig fra dyr til dyr, alt fra noen sekunder til flere minutter. Når dyret ikke lenger er ved bevissthet kan det få muskelbevegelser i deler av kroppen. Det kan også komme urin og avføring, noe som er helt naturlig når musklene slapper av. Dyrlegen vil til slutt undersøke for å bekrefte at dyret er dødt. Vi legger til rette for at du kan sitte med dyret så lenge du ønsker etterpå. Noen eiere velger å gå ut av rommet eller snu seg vekk når den siste sprøyten gis, for så å komme inn igjen når det er over. Det er helt opp til deg hvordan du vil ha det.
Hvem kan være med?
Barn kan også være med under avlivingen hvis de ønsker det . Barn reagerer vanligvis rasjonelt, og kan oftere ta det både bedre og lettere enn det voksne gjør. Det kan derimot være vanskelig for barn å se foreldrene sine være lei seg. Det er viktig at barnet er godt forberedt på hva som skal skje.
Hva skjer etterpå?
Det aller vanligste i dag er at vi sender dyret til kremering. Man kan velge mellom separat kremering eller felleskremering. Førstnevnte vil si at asken kommer i retur til oss og kan avhentes når vi kontakter deg.
Krematoriet tilbyr et utvalg av urner i forskjellige former, farger og med dekor. Be gjerne om en brosjyre på dette eller gå inn på hjemmesiden, kremo.no. Ved felleskremering vil dyret kremeres med andre dyr.
Noen velger å ta med seg dyret og gravlegge det på egen eiendom. I slike tilfeller må området være egnet for nedgravning og det må forhindres at det vil føre til forurensning av drikkevann eller områder. Man skal grave såpass dypt at andre dyr ikke kan komme til eller grave det opp. Min 1,5 meter.
Øvrige råd
Vi anbefaler at du bestemmer på forhånd hvordan du vil vi skal ivareta dyret ditt etter avlivingen. Det kan også være en god ide å gjøre opp før selve timen. På den måten slipper du å ta stilling til det praktiske i etterkant.
Med dette håper vi at du er bedre forberedt på hva som vil skje når dagen kommer.
Ring oss gjerne hvis det er noe du lurer på.